ⓒ Kyungsub Shin

 

The site is located in an alley, a few blocks away from Dosandae-ro - a busy boulevard in Seoul’s Gangnam district. The area used to be a low-rise residential district in the past, but now rapidly transforming into a commercial district full of shops and restaurants. The existing building had a simple rectangular structure with a courtyard in the middle, using concrete blocks and blackened steel as a major finish material. The main interest in designing the building was to keep the existing materiality, yet to make enough alteration to accommodate the new program. The concrete block wall on the north was maintained in order to preserve the original materiality of the building, and the blackened steel was mainly used for the newly built walls.

 

ⓒ Kyungsub Shin

 

The existing building was a two-story building, with 52.76% building-to-land ratio and 76.98% Floor Area Ratio. The client has requested to extend the building to a three-story building and maximize its building-to-land ratio. The building was extended by 401.16 m2 to make 59.74% building-to-land ratio (max: 60%) and 118.97% Floor Area Ratio. Due to the height restriction at the north-east corner, the 3rd floor massing was skewed from the 2nd floor massing, creating a triangular balcony in between.

 

ⓒ Kyungsub Shin

 

The main facade on the east is covered with a metal mesh curtain, rigid yet flexible material following the curvilinear pattern consisting of multiple semicircles. The metal mesh connecting the two mirrored patterns will create a transitional form. This skin produces a layer of diffusion in front of the solid wall, which needs to completely separate the interior space from outside. It suggests an ambiguous characteristic of the facade, which is diversified by the colorful LED lights installed at the bottom of the facade, emphasizing its curvilinear form during the night time.

 

ⓒ Young Kim

 

The main entrance was relocated to the north side of the building, while the original east entrance was blocked by the metal mesh. However, people can vaguely see the old entrance and the stairs behind the metal mesh. The concrete stairs at the entrance extends up to the third level, keeping the materiality of the original stairs.

 

ⓒ Young Kim

 

리버티 라운지는 서울 강남 도산대로의 한 켜 뒤 골목길에 위치하고 있다. 과거에는 주거지역이였으나, 최근에는 상점들과 레스토랑이 들어서면서 상업지역으로 변모하고 있다. 기존의 건물은 중정이 있는 심플한 형태에, 마감재와 구조재가 노출된, 블럭벽과 검은 스틸의 모던함이 돋보이는 건물이었다. 기존의 물성을 유지하면서도 라운지바라는 프로그램을 수용하기에 적당한 변화를 꾀하는것이 디자인의 주 관심사였다. 기존의 물성을 유지하기 위해 북측 (측면) 의 블럭벽은 존치하되, 그 외 증축하는 부분들은 기존의 프레임 및 기둥에 있던 재료의 느낌을 살려 검은 스틸을 주 재료로 사용하기로 하였다. 이는 공사기간을 최소한으로 줄이고자 한 건축주의 요구로 인해 건식공법만을 이용하고자 한 배경도 있었다.

 

ⓒ Young Kim

 

기존의 건물은 건폐율52.76% (법정 60%), 용적율76.98% (법정 200%) 의 2층 규모의 건물이었다. 건축주는 이를 증.개축하여 건폐율을 최대로 올리고 3층규모의 건물로 바꾸고자 하였다. 연면적 401.16 m2를 늘려 건폐율 59.74%, 용적율 118.97%의 건물이 되게 하였다. 디자인의 초기 단계에서는 3층의 증측되는 매스를 2층에서 그대로 올려 기존의 심플한 심플한 형태를 유지하고 하였으나, 건물 북측의 높이제한으로 인하여 건물의 북측 상부가 잘려나가는 형태가 되어야 했다. 이를 건물자체의 형태로 치환하고자 3층의 매스를 틀어서 놓음으로서 남측의 접점에서부터 사선으로 비틀려진 형태를 취하게 하였다.    

 

ⓒ Young Kim

 

동측 (전면) 입면은 커튼매쉬를 외장재로 이용하여 스틸의 강한 물성과 곡선의 부드러움을 동시에 표현하고자 했다. 반원들의 엇갈린 조합으로 이루어진 곡선의 형태는 윗부분과 아랫부분이 서로 엇갈려 배치되어 있으며 그로 인해 중간부분에는 자연스러운 형태의 전이(transition)가 일어나게 된다. 이 스킨은 프로그램의 특성상 내부와 외부를 단절시키는 벽 앞에 위치하여 흐릿한 레이어를 형성하며, 이는 외피의 모호한 특성을 나타낸다. 이 스킨의 전면에는 LED 라이트를 설치하여 커튼매쉬의 곡선 형태를 강조함과 동시에 필요에 따라 조명의 색상을 변화시킬 수 있도록 의도하였다.

 

ⓒ Young Kim

 

건물의 주 출입구는 북측으로 변경되었으며, 기존의 동측 입구는 커튼매쉬로 가려졌다. 그러나 커튼매쉬 뒤로 희미하게 기존의 입구와 계단을 볼 수 있다. 건물의 북측에는 1층에서 2층으로 올라가는 콘크리트 계단이 있었는데 증축을 하면서 이를 3층까지 연장하게 되었다. 이 계단은 검은 스틸로 형태를 이루고, 기존 콘크리트 계단의 물성을 살리기 위해 그 윗부분을 몰탈로 채워 마감하였다.

 

1st FLOOR PLAN

 

 

2nd FLOOR PLAN

 

 

3rd FLOOR PLAN

 


 

 

ROOF FLOOR

 

DIAGRAM

 

DIAGRAM

 

 

 

Architect Simplex Architecture     
Design Principals Greg Chung Whan Park, Sanghun Song
Location 653-4, Shinsa-dong, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea
Program Lounge Bar
Design Years 2015 - 2016
Construction Years 2016
Site area 955.2 m2
Total floor area 1,263.05 m2
Number of Floors 3floors above grade, 1 floor below grade
Major Materials Concrete Block, Black painted Steel, Glass, Curtain Mesh
Space Branding & Design KMGD
Landscape Architect Studio 101
Structural Engineer Tomi Structure
Mechanical Engineer Kodam Engineering
Civil Engineer Chungdam E&C Co.,Ltd
General Contractor Ean R&C 
Photograph Kyungsub Shin, Young Kim
Visualization/ 3D VIZE




'Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

One Suite Hotel  (0) 2017.09.18
The Commons  (0) 2017.09.06
Liberty Lounge  (0) 2017.08.21
Dongyuan Qianxun Community Center  (0) 2017.08.07
Stage  (0) 2017.07.11
Rashnu Building  (0) 2017.07.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기