ⓒ Steinar Skaar


On the site of Skjervsfossen (Skjervet waterfall), Fortunen have designed a small service building consisting of two restrooms and a small technical room, while the landscape design is made by Østengen & Bergo. The client, Nasjonale turistveger, challenged Fortunen and Østengen & Bergo to accentuate and enhance the experience of the natural landscape, whilst not competing with it. The overall aspiration was to create a unique and surprising experience. The main concept has been to make the wild nature accessible without hurting it.

 

ⓒ Fortuen AS


Skjervsfossen (Skjervet 폭포)의 대지 위에 Fortunen은 두 개의 화장실과 하나의 작은 기술실을 가지는 작은 서비스 건물을 설계했고 조경 설계는 Østengen & Bergo가 하였다. 클라이언트 Nasjonale turistveger는 Fortunen 과 Østengen & Bergo에게 자연과 맞서지 않으면서 자연의 경험을 강조하고 극대화 할 수 있도록 요구하였다. 전반적인 요구는 독특하고 놀라운 경험을 만들어 내는 것이었다. 주요 컨셉은 자연을 해치지 않으면서 야생으로 접근할 수 있도록 만드는 것이었다.

 

ⓒ Pal Hoff

 

The service building designed by Fortunen AS is the winner of the World Architecture News Small Spaces Award 2016. The wider context surrounding the building is both breath-taking and exciting. The river Storelvi flows from a semi-open agricultural landscape, into a narrow channel formed by rock, finally dropping dramatically, creating the impressive two-step waterfall. The building itself sits within a larger open landscape and takes advantage of wide views towards the steep mountain walls, and the moving valley. Rough, yet poetic walking paths and steps, laid by a team of Sherpa’s from Nepal, pass through the landscape.

 

ⓒ Pal Hoff


Fortunen AS가 설계한 서비스 빌딩은 2016년 World Architecture News Small Spaces Award의 우승자이다. 건물의 둘러싸는 광범위한 맥락은 숨막힐 것 같고 흥분하게 만든다. Storelvi 강이 반쯤 열린 농업 경관으로 부터 시작하여 바위로 형성된 좁은 협곡을 지나 극적으로 추락하며 인상적인 2단 폭포를 만들어 낸다. 건물 자체는 넓게 개방된 공간에 자리하여 가파른 산과 흐르는 계곡의 넓은 전경의 이점을 가지고 있다. 네팔 셰르파에 의해 놓으진 거칠지만 시적인 등산로는 자연 경관을 지나간다.

 

ⓒ Jarl Waehler

 

During the analysis of the site, Østengen & Bergo found several points of cultural interest in the area around Skjervsfossen. The terrain is steep and was almost impossible to move through, and a trail made of natural stone became a central nerve of the project. It connects the different experiences of the waterfall and places of interest, creating a meeting of nature and culture. The trail is formed in terrain, and represents a different design than the more stringent formed universal pathways and service area with parking, restroom and picnic facilities.

 

ⓒ Vidar Herre


사이트를 분석하는 동안에 Østengen & Bergo는 Skjervsfossen 지역 근처에서 문화적으로 흥미로운 여러 포인트들을 찾아냈다. 지형은 가파르고 헤쳐나가기 거의 불가능했다. 자연석으로 만들어진 등산로는 프로젝트의 주요 신경이 되었다. 이 등산로는 폭포와 다른 흥미로운 지역의 서로 다른 경험을 연결하고 자연과 문화의 만남의 장을 만들었다. 등산로는 이 곳에 형성되어 일반적인 등산로나 주차장, 화장실, 피크닉 시설과는 다른, 보다 엄중하고 독특한 디자인을 대변한다.

 

ⓒ Østengen & Bergo

 

The building itself is located within a larger open landscape and takes advantage of wide views towards the steep mountain walls, and the moving valley. Creating strong references to the site and its surroundings was an important feature of the project. The building appears as a small piece of the mountain, carved out of the rock and relocated to the other side of the riverbank. The shape makes it a non-house, being a sculpture of the solid rock. Fortunen had a desire to create an interior distinct from its external setting. Contrasting the outside solid rock, the internal walls are covered with deep, warm coloured plywood. A sharp glazed section of wall opens towards the river, creating views over the moving water, forest and mountains beyond which rises towards the sky.

 

SITE PLAN / ⓒ Fortunen


건물 자체는 넓게 개방된 공간에 자리하여 가파른 산과 흐르는 계곡의 넓은 전경의 이점을 가지고 있다. 대지와 대지를 둘러싸는 지역에 대한 강한 참조를 만드는 것은 프로젝트에 중요한 요소였다. 건물은 산의 작은 조각으로 나타나고 바위를 깎아 내어 강둑의 반대쪽에 재배치 된다. 겉모습은 건물의 모양을 집같아 보이지 않고 단단한 바위의 조각품처럼 보이게 만든다. Fortunen는 외부와는 다르게 내부는 명확하끔 만들기 원했다. 외부 단단한 바위에 대비되어 실내 벽은 짙고 따뜻한 색감의 합판으로 마감되었다. 벽의 유리창은 하늘 너머로 흘러가는 강, 숲 그리고 산의 전경이 만들어 내는 절경을 감상할 수 있는 강쪽을 향해 열려있다.

 

SECTION / ⓒ Fortunen

 

Local, natural stone is the main material in the restroom building, service area and nature trails. The colour scheme is carefully adapted to the environment, with robust designed fences in rebar (reinforcement iron) and benches in concrete. Tufts of removed grass was stored during construction and put back in place afterwards. Both in design and execution phase, the rough landscape and rich vegetation by the waterfall has been treated as fragile. The architect's and landscape architect’s intention has been to make gentle interventions that look like they have always been in this terrain ? despite their modern form. The combination of contemporary form, ancient craft and local materials create a timeless dimension to the project.

 

PLAN / ⓒ Fortunen


지역의 자연석은 화장실과 서비스 구역, 그리고 등산로를 구성하는 주요 재료이다. 환경을 고려하여 색감은 조심스럽게 적용되었고 철근을 이용한 튼튼한 디자인의 펜스가 콘크리트를 이용한 벤치가 만들어 졌다. 공사하는 동안에는 잔디를 잘 보관했다가 공사후 다시 원상복귀 시켜놓았다. 설계와 시공단계에서 폭포에 의해 만들어지는 거친 자연과 풍부한 초목은 조심스럽게 다뤄졌다. 건축가와 조경가의 의도는 건축물이 항상 여기에 있었던 것처럼 그러나 현대적 모양을 갖추고 있는 조용한 개입을 만들어내는 것이었다. 현대의 모양에 고대의 공예 그리고 해당지역의 재료의 조합은 프로젝트에 불변하는 관점을 만들어준다.

 


Architect/designers
-Landscape architect Østengen & Bergo Landscape Architects
-Architect (restroom building) Fortunen AS
Location Granvin, Norway
Budget Approx. 1.5 M EUR
Project end date 20.05.2016 (Realisation: 2015)
Area 4 hectares
Client Statens Vegvesen, The Norwegian Public Roads Administration, National Tourist Routes in Norway
Project manager Nils Johan Mannsaker
Collaborators Østengen & Bergo Landscape Architects, Fortunen AS
photographer Pal Hoff, Jarl Waehler, Roger Ellingsen, Steinar Skaar, Vidar Herre, Fortunen AS, Østengen & Bergo 




저작자 표시 비영리 변경 금지
신고
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 노르웨이
도움말 Daum 지도

'Project > Other' 카테고리의 다른 글

Gemma Observatory  (0) 2017.10.11
The Dancer Project  (0) 2017.09.19
Skjervet/Skjervsfossen  (0) 2017.08.04
IN123  (0) 2017.08.03
Loud Shadow  (0) 2017.07.28
HONG-HYUN: BUKCHON INFORMATION OFFICE & FACILITIES/ INTERKERD ARCHITECTS  (0) 2017.01.11





위로가기