ⓒ Hufton + Crow

 

Phase 1 - Singapore University of Technology and Design (SUTD), Singapore, 2010-2015
Located on a site of 92,387m2 and close to both Changi airport - Singapore’s principal airport - and the Changi Business Park, the SUTD is Singapore’s fourth public university. Designed by UNStudio and DP Architects, the Singapore University of Technology and Design offers four key academic pillars: Architecture and Sustainable Design (ASD), Engineering Product Development (EPD), Engineering Systems and Design (ESD) and Information Systems Technology and Design (ISTD). The SUTD is a driver of technological innovation and economic growth, with the new academic campus acting as both a catalyst and a conveyor for advancement by bringing together people, ideas and innovation. Through collaboration with the Massachusetts Institute of Technology (MIT) and a further partnership with Zhejiang University (ZJU), the SUTD combines the best practices and values of the East and the West.
The design for the new academic campus directly reflects SUTD’s curriculum, using the creative enterprise of the school to facilitate a crossdisciplinary interface: interaction is established between the professional world, the campus, and the community at large. The design for the campus offers an opportunity to embrace innovation and creativity through a nonlinear connective relationship between students, faculty, professionals and the spaces they interact with.

 

ⓒ Hufton + Crow

 

Sustainable learning - understanding the future of campus design as shaped by an activating, adaptive transparent and connective environment
The new SUTD academic campus will facilitate cross-disciplinary interaction among all four pillars of academia which is interlaced with the Humanities, Arts and Social Science curriculum and research. Following the master plan, the academic campus is designed through two main axes: the living and learning spines, which overlap to create a central point and bind together all corners of the campus. UNStudio proposed a flexible space for exhibitions, events and interaction at this central node: this Campus Centre forms the intellectual heart of the campus and directly links the main programmatic anchors of the Auditorium, the International Design Centre and the University Library. The spatial configuration of the academic campus generates a seamless network of education, a 24/7 campus which enhances direct interaction through both proximity and transparency. Programme relationships are linked both vertically and laterally, allowing interactivity that is both visual and physical. Both large and small communities can form as a result of the programme clusters and the voids and staircases that link them. The academic campus enables display and visibility throughout the buildings, the landscaped elements and the strategic diagonal connectivity, with the buildings and infrastructure operating as information carriers and enabling the display of research and discourse.
Collaboration between students and faculty is facilitated through informal meeting and working spaces, while flexible classrooms and laboratories enable different arrangements in order to satisfy varying lecture or workshop approaches to teaching. Adaptability within the planning of the spatial conditions allows for pedagogical flexibility and the integration of technology for the future use of the spaces. As the curriculum changes, the ability to reconfigure an instructional floor plan within a structural grid of 8.4m and modular facade grid of 1.4m allows the SUTD to adapt to the contemporary needs of technology and design education.

 

ⓒ Hufton + Crow

 

Sustainability - passive design strategies

The design for the SUTD campus achieved the highest Green Mark rating (Platinum) available in Singapore. Preliminary considerations in the design include building orientation and depth in relation to sun and wind exposure,
along with the incorporation of maximum natural ventilation and daylight to all buildings.
The block orientations are configured to minimise East/West solar exposure with considerations of inter-block shading, while a porous ground floor enhances updrafts. The well shaded and well lit courtyards are connected to campus wide circulation spaces through ‘wind corridors’ that direct Northeast and Southeast prevailing winds into the courtyards, whilst providing pedestrian paths which cut through the floors. Air conditioned spaces are reduced by means of naturally ventilated perimeter corridors that create a shading overhang and minimise heat loads. Horizontal louvers are designed to reduce solar gain, reflect and diffuse daylight entering internal spaces and shield from tropical rains on exterior corridors. The coloured precast, aluminum and glass facade increases daylight where needed and allows for a flexible integration of M&E louvers.
The facade of the academic campus responds to its urban location through articulation and interaction at urban nodes, while tree-shaded walkways and basement planters generate cooled, outdoor modes of circulation that render the campus walkable and low-carbon.
The overall design forms a response to the natural landscape of Singapore, both through colour application and through the incorporation of facade planters, numerous green pockets with trees and flowering plants, along with planted roof terraces and sky gardens.
Text offer: UNStudio

 

ⓒ Hufton + Crow

 

싱가포르 기술 디자인 대학
92,387m2 크기의 대지로, 창이 공항 -싱가포르 주요 공항-과 창이 상업 지구와 가까운 곳에 자리잡은 싱가포르 기술 디자인 대학은 싱가포르 네 번째 공립 대학이다.
유엔 스튜디오와 디피 아키텍츠가 설계한 싱가포르 기술 디자인 대학은 4가지 주요 교육기능을 한다: 건축과 친환경 설계(ASD), 공학 제품 개발(EPD), 공학 시스템과 설계(ESD), 그리고 정보 시스템 기술과 설계(ISTD). 싱가포르 기술 디자인 대학은 기술 혁신과 경제 성장에 견인차 역할을 한다. 또한, 새로운 캠퍼스는 사람들과 아이디어, 그리고 혁신을 한데 모을 수 있는 촉매제이자 컨베이어 벨트 역할을 할 것이다. 미국 MIT와 중국 제지앙 대학교와 협업하여 싱가포르 기술 디자인 대학교는 동서양의 최고의 가치를 통합시킨다.
새로운 캠퍼스는 싱가포르 기술 디자인 대학의 교육과정을 디자인에 직접적으로 반영하며 학교의 창조적인 사업을 이용하여 광범위한 교류-프로 세계, 캠퍼스, 지역사회-가 최대한 이루어 지도록 노력하였다. 캠퍼스 디자인은 학생들과 연구자들, 교수들 사이의 비선형적인 관계와 그들이 만나는 공간을 이용하여 혁신과 창의력이 증대할 수 있는 기회를 제공하고자 한다.

 

ⓒ Hufton + Crow

 

지속 가능한 교육 - 활동적이고 적응력 높으며 투명한 결합환경을 통한 미래의 캠퍼스 설계를 이해하기 새로운 싱가포르 기술 디자인 대학은 인문, 사회, 과학, 예술 그리고 연구가 서로 뒤엉킨 4개의 학계간의 교류를 증대시킬 것이다. 기본 설계 계획에 따라서 대학 캠퍼스는 생활과 배움의 축, 2개의 주축을 따라 설계되었다. 이 축들은 중앙에서 교차되고 캠퍼스의 모든 모서리에서 다시 만난다. 유엔 스튜디오는 이 중앙 지점에 전시, 행사,
그리고 교류의 역할을 할 수 있는 다변형의 공간을 계획하였다. 이 캠퍼스 센터는 캠퍼스의 지적 중심을 형성하고 강당과 인터내셔널 디자인센터 그리고 도서관을 직접적으로 연결한다.
캠퍼스의 공간적 구성은 교육의 막힘없는 네트워크를 구성하고 캠퍼스로 하여금 근접성과 투명성을 이용하여 항상 직접적인 교류가 가능하도록 하였다. 공간 구성 프로그램은 수직,수평적으로 연결되어 시각적,물질적 교류가 가능하도록 하였다. 크고 작은 커뮤니티가 공간 프로그램 결과에 따라 생성될 수 있고 보이드와 계단실은 그들을 연결시켜준다. 캠퍼스는 건물과 조형물, 그리고 전략적으로 구성된 사선 방향의 연결을 이용하여 전시와 가시성을 확보하였고 건물들과 공공 시설물은 정보 전달자와 같은 역할을 한다.

학생들과 연구자들과의 협업은 작업공간을 통해 이루어지며, 다변형의 교실과 실험실은 다양한 종류의 수업과 워크샵이 가능 하다. 8.4m의 건물 구조 그리드와 1.4m의 입면 그리드 속에 있는 교육용 평면은 당대에 필요한 변화하는 기술적, 디자인 교육적 요구사항을 수용할 수 있게끔 한다.

 

ⓒ Hufton + Crow

 

지속 가능성 - 수동적 디자인 전략
싱가포르 기술 디자인 대학교는 싱가포르에서 얻을 수 있는 가장 높은 점수의 그린 마크(플래티넘)을 획득했다. 최초의 설계과정에서 고려되었던 사항은 태양과 바람의 노출에 관련된 건물의 방향과 깊이였다. 설계상에서 모든 건물에 최대한의 햇볕을 받을 수 있고 최대한 자연환기가 가능할 수 있도록 하였다.
동쪽과 서쪽에서 발생하는 태양광 노출을 최소화 시키기 위해 건물 방향이 조정되었고 실내 가림막이 설치되었다. 바닥에 구멍을 내어 상승기류가 통하도록 하였다. 채광도 좋고 그늘도 적절히 있는 마당은‘ 바람의 통로’를 통해 캠퍼스의 순환 공간과 연결된다.‘바람의 통로’는 마당으로 북동, 남동풍을 유도하고 있으며 건물로 진입할 수 있는 보행자 통로로도 사용할 수 있다.
외곽 복도는 그늘을 만들어 주고 열유입을 최소화한다. 수평루버는 태양열 유입을 줄이며 실내로 들어오는 햇빛을 반사시키고 외부 복도에서 열대성 소나기를 피할 수 있도록 설계되었다. 색을 가지고 있는 프리캐스트 알루미늄, 유리 파사드는 햇빛이 필요한 곳에 햇빛의 양의 증가시켜주고 루버의 다양한 활용이 가능하도록 하였다.

캠퍼스의 입면은 도심에서의 상호작용과 모습을 통하여 도심 지역을 나타내고 있다. 그리고 나무로 그늘진 보도와 지하의 화분은 시원한 옥외 분위기를 형성하고 이는 친환경적이고 걷고 싶은 캠퍼스의 모습을 만들어 준다. 전체적인 디자인 모습은 색색의 외형과 파사드의 화분, 수많은 나무들 그리고 지붕 테라스와 옥상정원을 따라서 펼쳐진 꽃화분을 통해서 싱가포르의 자연 경관을 보여주고 있다.
글 제공: 유엔 스튜디오

 

ⓒ Hufton + Crow

 

FACADE DEATAILS

 

PROGRAM DIAGRAM

 

SECTION

 

SPINES DIAGRAM

 

 

Architect UNStudio

Location 8 Somapah Road, Singapore
Program University campus
Site area 82,690m2
Gross floor area 106,062.99m2
Building scope 7F
Height 36.9m
Completion 2015
Design team Ben van Berkel, Christian Veddeler with Ren Yee, Andreas Bogenschutz and Astrid Piber, Jordan Trachtenberg, Kirsten Hollmann, Jeffrey Johnson, Adi Utama, Paula Ibarrondo, Christina Bolis, Ka Shin Liu, Steven Reisinger, Daniel Buzalko, Michael Sims, Chris Masicampo, Philipp Meise, Melissa Lui, Giorgia Cannici, Jacob Sanders, Richard Teeling, Nanang Santoso, Pieter Meier, Olivier Yebra, Teoman Ayas, Hajdin Dragusha
Singapore-based architect DP Architects Pte Ltd, Singapore
Project management PM Link Ptd Ltd
Structural engineer Parsons Brinckerhoff Ptd Ltd
M&E Engineer CPG Consultants Pte Ltd
Landscape consultant Surbana International Consultants Pte Ltd
Facade consultant Arup Singapore Pte Ltd
Contractor Kajima Overseas Asia Pte Ltd
Client Singapore University of Technology and Design
Photographer Hufton + Crow

 

 

해당 프로젝트는 건축문화 5월호(Vol. 432)에 게재 되었습니다.
The project was published in the May issue of the magazine (Vol. 432)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 싱가폴 | 싱가포르
도움말 Daum 지도

'Project > Master Plan' 카테고리의 다른 글

Valdemingomez Forest Park  (0) 2017.07.18
Teachers Village  (0) 2017.07.18
SUTD  (0) 2017.07.17
Parc Central  (0) 2017.07.17
The Luchtsingel  (0) 2017.07.14
City Lights  (0) 2017.07.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기