ⓒ Noh Kyung


Neighboring convenience facility (NFC) is a greedy building. NFC might be the most appropriate building usage associating with ‘building owner’ that most of the kids these days want to be in the future. It is an essential point of NFC to maximize the building coverage ratio and the floor area ratio for increasing profit. it can be said that securing maximum leasing spaces is more important than analyzing a site. If I am a building owner, I will say like that. That is because people in capitalism have a building-owner DNA. That is the DNA toward capital.


ⓒ Noh Kyung


The site has the shape of inverted L and boards a small portion of a main road where a major business district is developed. If the portion boarding the main road is large, it would be nice because people can approach easily. But, the small portion of boundary that boards the main road is a shortcoming for a client. We proposed a suggestion which could attract pedestrians using the small land, but, it was excluded to utilize the small land because it would reduce leasing spaces. The most important thing was to maximize the building coverage ratio and the floor area ratio to make the leasing spaces bigger.


ⓒ Noh Kyung


After securing the area, a volume of the building was immediately determined. However, a system was required to attract pedestrians due to the small boundary touching the main road. A small site will be a road that cross the front and the back of a land or be a road to access to the building. These two types of roads could be shortcuts to approach to the other side or places to relax.


ⓒ Noh Kyung


It was somehow difficult of the client requirement that the all sides of the building should be surrounded by curtain walls. It was able to install curtain walls at the side facing Han river, but, it was inappropriate to set up curtain walls at another side facing deteriorated buildings. The site was the area of beauty consideration, and the ratio of the window to entire surface of the building should be less than sixty percent required by the building standard. Sometimes, a law could be a great method to convince a client. The client was informed that curtain walls were inappropriate to the building due to the law and the context, and we tried to find out another way to respond the requirement. The only requirement of the client was to install windows at the all surfaces of the building. The client wanted to display the landscape of surrounding area to inside of the building. It was needed to design a new type of a window. The size of the windows was adjusted in accordance with the view from every building’s corner. A sense of speed from a panoramic view was emphasized when accessing to each floor using a vertical circulation. The size of the windows are going to decrease from the Han river side to the back side of the building. Once coming to the inside of the building, there would be a panoramic view through the windows, and the phenomenon of perspective would be distorted more with changing the windows’ size. 


ⓒ Noh Kyung


It was somehow difficult of the client requirement that the all sides of the building should be surrounded by curtain walls. It was able to install curtain walls at the side facing Han river, but, it was inappropriate to set up curtain walls at another side facing deteriorated buildings. The site was the area of beauty consideration, and the ratio of the window to entire surface of the building should be less than sixty percent required by the building standard. Sometimes, a law could be a great method to convince a client. The client was informed that curtain walls were inappropriate to the building due to the law and the context, and we tried to find out another way to respond the requirement. The only requirement of the client was to install windows at the all surfaces of the building. The client wanted to display the landscape of surrounding area to inside of the building. It was needed to design a new type of a window. The size of the windows was adjusted in accordance with the view from every building’s corner. A sense of speed from a panoramic view was emphasized when accessing to each floor using a vertical circulation. The size of the windows are going to decrease from the Han river side to the back side of the building. Once coming to the inside of the building, there would be a panoramic view through the windows, and the phenomenon of perspective would be distorted more with changing the windows’ size.


ⓒ Noh Kyung


Like hiding eyes slightly using fingers, a sensual desire of looking at beyondness is expressed even though it is a little embarrassing. Combining all these desires, the building slightly raise its thumbs. It is to be hoped that thumbs-up becomes the highest praise for someone or a word of encouragement for another.


PANORAMA VIEW


근린생활시설(이하 근생)은 욕망의 건축이다. 근생은 아마 요즘 아이들 장래희망 1위 후보로 뽑히는 ‘건물주’에 가장 어울리는 건축물의 용도일 것이다. 임대수익을 올리기 위해 용적률과 건폐율을 최대로 확보하는 것이 근생 계획의 필수사항이다. 대지를 해석하는 것보다 임대 평수를 확보하는 것이 더 중요하게 여겨질 정도니까 말이다. 이는 자본주의 사회의 인간은 건물주 DNA를 가지고 있을 수 밖에 없기 때문이다. 그것은 자본을 향한 욕망의 DNA이다.


대지는 역L자의 형태로 메인 도로(상권이 잘 형성된)에 접하는 부분이 좁은 땅이었다. 메인 도로에 접한 대지가 넓어야 사람들의 접근성이 더 좋을 텐데 그렇지 못한 점이 클라이언트에게 아쉬운 부분이었다. 건축가는 설계초반 이 좁은 땅을 활용하여 행인들을 끌어들일 수 있는 아이디어를 제안했지만, 그 방법은 임대면적의 평수가 많이 줄어들기 때문에 계획 선상에서 제외되었다. 대부분의 근생건축이 그렇듯이 가장 중요한 것은 건폐율과 용적률을 최대로 확보하여 임대 면적을 최대한으로 만드는 것이었다.


면적을 확보한 뒤에 건물의 볼륨은 바로 결정되었다. 반면, 메인 도로에 접한 좁은 땅으로 행인들을 끌어들이기 위한 장치가 필요했다. 좁은 땅은 대지의 앞,뒤를 가로지르는 길이 되거나 건물에 올라가는 두 가지의 길로 나뉘게 된다. 이 두 가지의 길은 행인들이 건너편으로 가는 지름길이 되기도 하고 잠시 쉬었다 가는 작은 마당이 되기도 한다.


커튼월로 건물의 모든 면이 창으로 둘러 싸여 있었으면 좋겠다는 건축주의 요구는 조금 난감한 사안이었다. 한강 쪽을 바라보는 면은 건축주의 요구를 어느 정도 반영할 수 있었지만, 낙후된 주변 건물을 바라보는 쪽을 창으로 열어 두기에는 조금 부적절한 상황이었기 때문이다. 대지는 미관심의지역에 해당된 곳이고, 심의 기준에 따라 해당 건축물은 창호 면적이 60% 미만이 되어야 했다. 때때로 법규는 건축가에게 클라이언트를 설득하는 좋은 수단이 되기도 한다. 건축주에게 해당 건물은 법적으로나, 대지 상황으로나 커튼월이 적합하지 않다고 알리고 다른 방법이 있는지 고민을 했다. 클라이언트의 유일한 디자인 요구사항은 건물의 전면에 창이 있었으면 좋겠다는 것이었는데, 건축주는 창문을 통해 도시(주변경관)의 모습을 실내에 전시하길 바랐던 것이다. 정면의 한강과 주변 길가, 이웃 건물까지 모든 것을 바라보길 원했다. 건축가의 입장에서 도시를 전시하는 방법으로 창을 디자인해야 할 필요가 있었다. 그렇기 때문데 건물의 각 모서리에서 바라보는 방향에 따라 창문의 크기를 조절했고, 수직 동선을 이용해 각 층에 올라왔을 때, 파노라마가 갖는 속도감을 강조했다. 창문은 한강을 향한 쪽에서부터 뒤편으로 갈수록 점점 작아진다. 실내에 들어왔을 때 창문을 통해 주변의 모습이 파노라마처럼 펼쳐지는데, 이 때 창문의 크기가 달라지면서 투시 현상이 더욱 왜곡되는 효과가 생긴다.


마치 손가락으로 눈을 살짝 가리 듯, 부끄럽지만 저 너머를 보고 싶다는 관능적 욕구가 표현되었다. 이러한 모든 욕망이 융합되니 건물은 살며시 엄지를 들어올린다.“ 누군가에겐 최고의 찬사가 되거나 또 다른 누군가에겐 고생 많았다는 격려의 표현이 되길 바란다.”고 비유에스 건축은 말한다.


PANORAMA STUDY


1st FLOOR PLAN


TYPICAL FLOOR PLAN


Architect B.U.S Architecture

Location Mapo-gu, Seoul, Republic of Korea 

Use Commercial 

Building area 316.88m2 

Gross floor area 2,315.49m2 

Building scope 6F, B2 

Building to land ratio 47.19% 

Floor area ratio 243.03% 

Design team Park Jihyeon, Cho Seonghak, Lee Byeongyeop, Park Hyemi 

Photographer Noh Kyung


박지현_‘ 건축’은 단순히‘ 건물’의 대체 단어가 아닌 그 속에 담긴 공간과 콘텐츠를 통해 끊임없이 주변과 소통하고 변화하는 하나의 문화 현상이다. 우리는 건축과 공간을 매개로 일어날 수 있는 유의미한 상상력을 기반으로 도시, 문화, 사람 간의 다양한 관계 설정에 주목하고 건축의‘ 구축’보다‘ 과정’에 집중하여 작업을 이어가고 있다. 이런 맥락에서 비유에스는 그 철자 그대로 버스(BUS)라는 소통의식에 대한 의지와 By Undefined Scale 즉, 규정되지 않은 시작점이라는 우리가 추구하는 방법론을 가리킨다.

조성학_ 우리는 우리의 작업들이 급변하는 사회와 현실의 흐름 속에서 자리잡을 수 있는 적절한 위치를 파악하여, 지속 가능한 방식으로 구현되고자 한다. 때문에 그것은 건축을 비롯한 어떤 규모나 방식일 수 있으며, 결과물들이 소통과 상상의 기회를 가져다 주는‘ 가치 있는 과정(정류장)’이 되길 바란다.



해당 프로젝트는 건축문화 5월호(Vol. 432)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May issue of the magazine (Vol. 432)




'Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

Stage  (0) 2017.07.11
Rashnu Building  (0) 2017.07.10
Thumb-up Building  (0) 2017.07.10
ASSEMCORE/ TUNE PLANNING  (0) 2017.01.11
TWO COURTYARDS HOUSE + BRIDGE 130 CAFE/ LEE.HAAN. ARCHITECS  (0) 2017.01.11
DAYANGSANGHOI/ TUNE PLANNING  (0) 2017.01.11


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기