ⓒ Kudoh Photography Ltd.


As Japan copes with a declining population, universities are trying to attract an increasingly international student body for both long and short term stays. This dormitory and International Center for approximately 140 international students efficiently houses, educates, and integrates a population that is both culturally and economically diverse through a collection of shared public spaces and rooms that range from singles and doubles with private baths, to rooms sleeping four with shared bathing facilities. These shared rooms allow JIU to offer accommodations for as little as $80/month and are particularly geared towards students of modest means from emerging Asian and Eastern European countries.


ⓒ Kawasami Kobayashi Photograph Office


The building is sited along the main access road to the university on the edge of an expanse of rice fields. It is comprised of a 9-meter wide dormitory bar that hovers over the International Center that projects out to engage the landscape. The International Center is comprised of a gallery, archive room, and event space in memory of the late Prince Takamado who helped broker the Japan/Korea partnership that hosted the 2002 World Cup. JIU maintains a close relationship with the Takamado family.


ⓒ Kawasami Kobayashi Photograph Office


One enters the building off the campus road through a void in the bar that separates the two programs on the ground level. A louvered surface interspersed with projecting balconies masks exterior walkways that serve the dormitory rooms facing out over the rice fields beyond. This surface is comprised of off-the-shelf aluminum louvers of different dimensions, each cantilevering its maximum allowable extension past a vertical support. This creates an interwoven texture in both elevation and section. The goal of the louver was to mask the dormitory program and create a unified facade that reflected a singular identity rather than a collection of unit. The south-facing aluminum tracks the sun over the day, the building going from white, to silver, to orange at sunset. Behind the louvered facade, multiple sliding glass doors open onto the walkways, recalling the ‘engawa’ space of traditional Japanese houses. The provision of shared spaces, the walkway, and balcony system expand the compressed living space into the outdoors. 

Text offer: Studio Sumo


ⓒ Kawasami Kobayashi Photograph Office


아이하우스 기숙사 

일본이 줄어드는 인구 문제에 맞닥뜨리면서, 대학교들은 단기 또는 장기적으로 국제 학생들을 유치하기 위해 수용 노력하고 있다. 이 기숙사 건물과 국제 센터는 140명의 국제 학생들을 효과적으로 재우고, 교육하며 여러가지 공용 공간과 욕실이 딸린 1인실, 2인실 또는 욕실을 공유하는 4인실 등의 방들을 통해 문화적·경제적으로 다양한 사람들을 수용한다. 이러한 방들은 JIU가 한달에 $80정도로 시설을 제공할 수 있도록 하였으며, 특히 아시아와 동유럽권 국가들의 학생들의 증가를 가능케 하였다.


ⓒ Kawasami Kobayashi Photograph Office


건물은 광활한 논 끝에 위치한 대학의 정문 진입로를 따라 자리잡고 있다. 9미터 너비의 기숙사 바가 국제센터 위를 걸쳐 있으며 경관과의 연계를 위해 외부로 향해있다. 국제센터는 갤러리, 보관실, 그리고 2002 한일 월드컵 유치를 위해 중개 역할을 했던 타카마도 왕자를 기념하는 이벤트 공간으로 구성되어 있다. JIU는 타카모도가와 긴밀한 관계를 유지하고 있다.


ⓒ Kudoh Photography Ltd.


바에 있는 빈 공간은 대지 레벨에서 프로그램을 두 개로 나누어 캠퍼스 도로를 따라 건물로 진입하게 한다. 돌출된 발코니와 함께 배치된 루버 입면은 외부 보행로를 가리는데 이를 통해 기숙사 방들이 논을 향하도록 한다. 입면은 캔틸레버 구조가 수직적으로 최대로 허용하는 범위 내에서 다양한 치수를 가진 선반형 알루미늄 루버로 구성되어 있다. 이는 입면과 단면에서 짜임새 있는 결을 만들어낸다. 이러한 루버 구성의 목적은 기숙사의 프로그램들을 숨기는 역할을 하는 동시에 통일된 입면을 구성하여 여러 유닛들의 조합을 통한 입면 구성이 아닌, 단일성을 강조하고자 한

것이었다. 남쪽을 향한 알루미늄은 낮 동안 태양의 궤적을 따라 건물은 하얀색에서 은색으로, 그리고 해가 질 무렵에는 오렌지 색으로 변하게 된다. 루버 입면 뒤에는 보행동선을 따라 여러 겹의 슬라이딩 유리 문이‘ engawa’라 부르는 일본 전통 주택의 공간을 향해 열리게 된다. 이러한 나눔의 공간, 보행로, 발코니 시스템 공급을 통해 밀집된 생활 공간을 바깥 공간으로 확장시킨다. 

글 제공: 스튜디오 수모


SCHEME DIAGRAM


SITE PLAN


ELEVATION


2nd FLOOR PLAN / GROUND FLOOR PLAN


3rd-5th FLOOR PLAN/ SECTION/ FACADE DETAILS



Architect Studio Sumo

Location Togane-shi, Chiba-ken, Japan 

Program Dormitory 

Site area 30,168㎡

Gross Floor Area 2,802.69㎡

Completion 2016

Principal architect Studio SUMO, New York . Sunil Bald, Yolande Daniels 

Project team Edward Yujoung Kim, Teo Quintana, Jae-Hyun Kim, Kevin Sani, Yezi Dai, Youngtack Oh, Masahi Takazawa 

Structural engineer Obayashi Corp. 

Mechanical engineer Obayashi Corp. 

Electrical engineer Obayashi Corp.

Lighting Designer Studio SUMO, Obayashi Corp. 

Client Josai International University

Photographer Kawasami Kobayashi Photograph Office, Kudoh Photography Ltd.



해당 프로젝트는 건축문화 4월호(Vol. 431)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April issue of the magazine (Vol. 431)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 일본
도움말 Daum 지도

'Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

Mediplex Sejong Hospital  (0) 2017.09.05
New Youth Commune  (0) 2017.07.07
i-House Dormitory  (0) 2017.07.07
Campus Hall Student Housing  (0) 2017.07.06
Yi she Mountain Inn  (0) 2017.07.06
Heduli Paddy Hotel  (0) 2017.07.05


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기