ⓒ Torben Eskerod


The design of the new student housing for the University of Southern Denmark in Odense is based on a strong community spirit. The 250 student residences are located in three interconnected 15-storey buildings. This means that the residence has no front or back, but appears attractive from a 360-degree perspective. The building’s distinctive shape will make it easily recognizable on the campus, and clearly advertises its distinct residential content.


ⓒ Torben Eskerod


The project constitutes a link between the 1966 linear university campus and the new Cortex Park, a Research and Knowledge Park designed by C.F. Møller in 2009 as a more irregular and dense urban cluster. The university’s clear structure is also an inspiration for the student residence: with its layout centred on common spaces on all floors, the new building reinterprets the existing university’s manageable and human-scaled campus laid out around common environments ? a sort of vertical campus.

The site’s terrain slopes gently towards an elongated wetland to the south and the residential building becomes part of the science park structure, with the three towers forming a clear landmark on the development’s eastern end. The three towers are rotated relative to each other, inscribing them in faceted angles of the science park, while the direction of the front plaza uniting the towers refers to the linear modernism of the university campus.


ⓒ Julian Weyer


The dorm rooms are located on the outer faces of the three towers, where they all enjoy views of the countryside without overlooking neighbouring rooms, due to the building’s turns and twists. Each room has a private balcony, which both helps make the homes attractive, but also has an environmental function: The shading internal balconies help manage solar gain, contributing to significant energy savings.

Moving inwards from the private rooms towards the communal kitchen in the centre, areas gradually become more and more collective: A shared living room acts as a social meeting place for the small cluster of seven rooms, which all residences are grouped in, and as a transition to the fully communal spaces. The kitchens at the centre of each floor are shared by all, and feature generous glazed facades that ensure light and views in three directions. The common areas are not only present on the residential floors: The Campus Hall also features a ground floor cafe as well as group rooms, study areas and party spaces on the top floors, with roof terraces on several levels enjoying a magnificent view of the city and university. The shared areas are carefully graded from small and intimate communities to larger rooms for big occasions, to establish a balance between the common and the need for privacy.


ⓒ Torben Eskerod


The Campus Hall is a low-energy construction made from quality materials that meets the strict Danish codes for low-energy class 2020 and gives priority to public transport and cycling - a bike for each resident is provided. The building’s overall energy concept is based on the optimization of passive design parameters such as shape, orientation, adaptation to climatic conditions, daylighting, ceiling heights and structural thermal mass, as well as a highly insulated and airtight building envelope, use of natural crossventilation, and extensive heat recovery from exhaust air, waste water and showers.

The three towers are constructed of bespoke, warm-toned greyish bricks, with slightly pronounced joints. The curtain walling also appears in warm tones, in a mixture of hardwood profiles and tombac panels. Despite its unique height, the student housing blends organically into the surrounding protected forest landscape, with its own park and small lake. The surrounding landscape is designed in accordance with principles of sustainable use of resources, where soil balance, precipitation and wildlife habitats are considered in a recreational hierarchy of managed areas and wild nature. A series of precisely defined plots constitute activity areas and multifunctional garden spaces with features such as volleyball courts and sitting steps. They are distributed in proximity of the building, interspersed by nature with wetlands and reeds, and linked by a network of paths, which allow the rest of the Science Park and the University to experience the room type residence’s lush garden.

Text offer: C.F. Møller


ⓒ Julian Weyer


남부 덴마크 대학, 캠퍼스 홀 오덴세에 자리잡은 덴마크 남부 대학교의 새로운 학생 기숙사의 설계는 학생들의 강한 연대를 목표로 한다. 15층 건물 세 개가 서로 연결된 구조로 이루어진 기숙사는 250개의 방을 구비하고 있으며, 전, 후면의 구분이 없어 모든 방향에서 매력적이다. 건물의 독특한 형태 덕분에 멀리서 바라보아도 기숙사라는 것을 분명히 알 수 있다.


ⓒ Torben Eskerod


이 프로젝트는 C.F. 묄러가 2009년에 디자인했던 Cortex Park와 Research and Knowledge Park, 그리고 수평형태의 캠퍼스를 연결하기 위해 불규칙적이고 촘촘한 어반 클러스터를 도입했다. 또한, 캠퍼스의 뚜렷한 수평구조는 기숙사 설계에 영감을 주었다. 기숙사 매 층에 공공공간을 설치하여 기존의 학교가 지향하는 인간적 척도를 재해석해냈다. 이를테면 기숙사는 수직형태의 또 다른 캠퍼스인 셈이다.


땅은 남쪽의 길쭉한 습지를 향해 완만하게 경사를 이루고 있으며, 동쪽 끝의 과학공원에 자리 잡은 기숙사는 뚜렷한 랜드마크의 역할을 한다. 기숙사를 구성하는 세 건물을 서로 마주보지 않게 비틀어서 배치했고, 전면 광장은 그 세 건물을 한 데로 모으는 역할을 하면서 선형 모더니즘(linear modernism)을 형상화한다.


DIAGRAM


기숙사 방은 비틀린 세 건물의 외벽면에 배치하여 학생들이 서로의 프라이버시를 침해하지 않고 전원지대의 풍경을 마음껏 누릴 수 있다. 각 방에는 개인 발코니가 있는데, 이는 주거 공간을 더욱 돋보이게 하며, 환경적인 기능을 가지고 있다. 이 차양 발코니는 태양광의 흡수를 조절하여 에너지를 크게 절감할 수 있다.

기숙사 방에서 중앙의 공용 주방 쪽으로 이동하면 공간이 점차 공용공간으로 변하게 된다. 7개의 방으로 구성된 각 클러스터에는 공용 거실이 있는데, 이 공간은 소통의 공간으로 활용되고 공용 공간으로 이어지는 변환구간의 역할을 한다. 각 층 중앙에 위치한 공용 주방은 모두가 공유하는 공간이고, 빛과 조망이 세 방향으로 보장되는 넓은 유리 입면이 특징이다.

기숙사 층에만 공용 공간이 있는 것은 아니다. 건물 1층에는 카페와 단체 룸, 학습 공간이 있고, 최상층 옥상테라스에는 연회장이 있어 도시의 멋진 풍경과 학교를 바라볼 수 있다. 공용공간은 소소한 모임부터 큰 행사를 위한 공간에 이르기까지 세세하게 구분되어 공?사적인 영역을 균형 있게 충족시킨다.


SECTION


캠퍼스 홀은 좋은 자재를 사용하고 덴마크의 엄격한 저 에너지 클래스 2020를 준수했으며, 각 입주 학생에게 제공되는 자전거와 대중교통을 우선 고려하였다. 건축물의 전반적인 에너지 콘셉트는 형태와 방향, 기후조건에의 적응, 일광, 천장고와 구조적 열 용량 등의 수동적 설계 요소를 최적화하는 것이었다. 이외에도 외피의 단열과 밀폐, 자연 맞 통풍의 활용, 그리고 배기와 폐수, 목욕물 등을 활용한 열 회수를 고려했다.

건축물은 특수 제작된 따뜻한 색감의 회색 벽돌로 시공되었다. 외벽 역시 하드우드와 톰백 패널을 사용하여 따뜻한 색을 띄게 했다. 건물의 높이는 높지만 주변 산림과 호수, 공원 등의 경관에 유기적으로 녹아 든다.


주변 경관 역시 토양, 강수, 야생동물 서식지 등을 고려하여 지속가능한 환경으로 설계하였다. 이렇게 나뉜 외부공간에는 배구코트, 관중석 같은 활동 공간과 다용도 정원을 배치했다. 이런 공간은 습지와 갈대가 있는 자연과 가까이 배치되어 있다. 건물은 과학 공원과 주변 도로망과 잘 연결되어 있기 때문에 어디서든 쉽게 접근할 수 있다. 

글 제공: C.F 묄러


ROOM TYPE



Architect C.F. Møller

Location University of Southern Denmark, Odense, Denmark 

Program Student Housing 

Site area 13,700m2 (250 housing units) 

Principal architect C.F. Møller 

Landscape architect C.F. Møller  Landscape 

Engineer Niras 

Client The A.P. Møller and Chastine Mc-Kinne Møller Foundation 

Photographer Torben Eskerod, Julian Weyer 



해당 프로젝트는 건축문화 4월호(Vol. 431)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April issue of the magazine (Vol. 431)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 덴마크 | 오덴세
도움말 Daum 지도

'Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

New Youth Commune  (0) 2017.07.07
i-House Dormitory  (0) 2017.07.07
Campus Hall Student Housing  (0) 2017.07.06
Yi she Mountain Inn  (0) 2017.07.06
Heduli Paddy Hotel  (0) 2017.07.05
Hotel ORA  (1) 2017.07.05


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기