ⓒ Mahesh Mendis


This is a guest quarters that is a part of the Jaffna Wind Power Park .

Located close to the Jaffna lagoon and mud flat landscape. It’s a part of an axis/spine comprising of 16 wind turbines generating 12MW. It begins with the staff and guest quarters at the entrance and culminates in the SCADA office, the nerve center of the operations.


ⓒ Mahesh Mendis


 It is a simple plan designed to with a low budget designed to occupy a small footprint while being sensitive to the surrounding lagoon vegetation. The footprint has been kept small to reduce the impact on the environment. The guest quarters are for the visiting engineers and staff members. It has been built with a close connection to its context, with an open ground floor living area and finishes that reflect the colours of its surrounding landscape.


ⓒ Mahesh Mendis


The ground floor consists of a pavilion like open living area, with dining area, kitchen, caretaker’s quarters and a shallow pond with a sculptural spiral staircase leading to the upper floor. The ground floor has a height of 16’ which adds to the visual perception of a wide open grassland landscape entering the building. The oculus is a circular roof cut out at the center, with the shallow water pond of at the base; The shallow pond at the core of the building with varying water depths catches the reflection of the windmill and acts as the eye of the oculus. 


ⓒ Mahesh Mendis


The pond resembles the temporal pools of water during the monsoons, also acts as a passive cooling technique. It is a constant presence against a backdrop of lush vegetation mixed with clear skies. It also catches the reflection of the windmills along with the landscape of lagoons and mudflats and windswept grasslands. The four corners are sliced through with the pond in the centre offering the notion of an axis that opens out.

The spiral staircase, with exposed concrete finish has an ossified look to blend with the natural scrubland and mudflat environment. With a subtly engraved sunburst pattern, at the base, adding almost to the cosmic composition of the water pond.


ⓒ Mahesh Mendis


The upper floor consists of a living area, two rooms for staff and two rooms for guests. Each bedroom located has a view of the surrounding landscape and lagoon with plenty of light and ventilation providing a light, airy space. Each room comes with an attached bathroom which has an open to sky courtyard for natural ventilation. The timber screens offer filtered light and constant ventilation. Additionally inner glazed screens provided options of disappearing into the walls at the corners providing uninhibited views of the landscape. The timber screens further act as an additional layer of heat protect to the inner glazed screens. Also there is an option to condition the space in the future if necessary. The roof appears to be floating, supported by steel props. 

Text offer: Palinda Kannaugara Architects


ⓒ Mahesh Mendis


스리랑카 게스트하우스 

스리랑카 게스트하우스는 Jaffna Wind Power Park의 한 부분에 있는 게스트 시설이다. 이 시설은 Jaffna 늪지와 평평한 진흙 지형과 가까운 곳에 자리잡고 있다. 또한 12MW의 전기를 생산하는 16개의 풍력 발전기의 중심 축의 한 부분이기도 하다. 전체적인 구조는 스태프들과 함께하는 입구의 게스트 시설부터 시작해 건물 전체의 중추 역할을 하는 SCADA 사무실에서 끝난다.


ⓒ Mahesh Mendis


스리랑카 게스트하우스는 적은 예산이 허용하는 범위 내에서 간단하게 디자인 된 사례이며, 주변 늪지 생태와 연계하여 적은 인원을 수용할 수 있도록 디자인 되었다. 환경적 측면을 고려하여 수용 인원에 제한을 두었다. 게스트 시설은 이 지역을 방문하는 스태프들과 기술자들을 위한 시설이다. 이 게스트하우스는 주변 맥락을 충분히 고려하여 지어졌으며, 지상에서의 열린 생활공간은 주변 경관의 색채를 반영하여 디자인 되었다.


ⓒ Mahesh Mendis


지상층은 열린 생활공간, 주방공간, 식사공간, 관리자 공간, 작은 연못까지 포함한 파빌리온으로 구성되어 있으며, 조각 같은 나선형 계단을 통해 위층으로 연결된다. 1층은 지상에서 16’ 높이에서 시작되는데 이는 넓게 펼쳐진 녹지 경관을 건물 안에서 시각적으로 인지할 수 있도록 한다. 얕은 연못의 위를 덮는 원형 지붕의 중심에는 원형의 창이 있다. 건물 중심에 자리잡은 얕은 연못은 다양한 깊이를 가지고 있어 풍력 발전기의 반사된 이미지를 담는 눈의 역할을 한다.


ⓒ Mahesh Mendis


우기에는 연못이 임시적으로 물 저장을 하게 되는데 이는 패시브 시스템의 냉각 역할을한다. 또한, 끊임없이 맑은 하늘과 우거진 초목들의 배경과 대비되며 풍력 발전기와 주변 늪지와 경관, 바람이 부는 녹지의 이미지를 담는다. 네 모퉁이는 중앙에 있는 연못과 같이 잘리고 통과되어 바깥으로 열린 축의 개념을 제시한다.

노출 콘크리트로 마감된 나선형의 계단은 자연의 관목지와 갯벌 환경과 조화를 이룬다. 태양이 내뿜는 햇살을 미묘하게 조각한 패턴은 바닥의 연못에 우주적 이미지까지 더해준다. 


ⓒ Mahesh Mendis


위층은 생활공간으로서 스태프들을 위한 두 개의 방과 게스트들을 위한 두 개의 방으로 이루어져 있다. 각 침실은 환기가 잘되고 충분한 빛이 들어오고 주변 경관과 늪지를 조망할 수 있다. 각 방에는 욕실이 있는데 자연적 환기를 제공할 수 있도록 상부가 열려 있는 형태를 갖는다. 목재 스크린은 지속적인 환기와 여과된 빛을 제공한다. 또한, 내부의 유리 스크린은 구석으로 움직일 수 있게 제작되어 경관 조망을 방해하지 않도록 하였다. 목재 스크린 유리 스크린을 통해 열이 유입했을 때, 그 열을 방지해주는 추가적인 레이어의 역할도 한다. 또한, 추후에 공간에 옵션을 추가할 수 있는 가능성을 남겨두었다. 떠있는 것처럼 보이는 지붕은 철재 버팀목으로 받치는 형태이다. 

글 제공: 팔린다 칸난가라 아키텍츠


UPPER FLOOR


GROUND FLOOR

FRONT ELEVATION


SECTION



Architect Palinda Kannaugara Architects

Location Palai Railway Station, Pachchilapalli, Sri Lanka 

Program Guesthouse 

Site area 438.0m2

Completion 2016 

Principal architect Palinda Kannangara 

Engineer Siril Sahabandu 

Construction D and S Construction 

Windpower plant WindForce (Pvt) Ltd. 

Photographer Mahesh Mendis



해당 프로젝트는 건축문화 4월호(Vol. 431)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April issue of the magazine (Vol. 431)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 스리랑카
도움말 Daum 지도

'Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

Heduli Paddy Hotel  (0) 2017.07.05
Hotel ORA  (1) 2017.07.05
Sri Lanka Guesthouse  (0) 2017.07.04
Shreyas Retreat  (0) 2017.07.04
Atlas Hotel  (0) 2017.07.03
Hotel Macpherson  (0) 2017.07.03


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기