ⓒ Shamanth Patil J

Designed as a ‘Retreat within Retreat’, the 20,000 ft2 spa block is a new ‘insert’ at a well known Yoga Retreat in India that offers spectacular layers of spaces and experiences.

ⓒ Shamanth Patil J

The Architectural Vision is planned as a sustainable model, focusing strongly on the connect of man in the realm of nature. The main block disappears into the earth and is half submerged to connect to the isolating quality of the earth, with the light and air movement planned from a series of sunken courts. The approach to the main area slowly opens up a plethora of spaces which are programmatically planned to suit the smooth spatial transitions of the guests.

ⓒ Shamanth Patil J

The entire feel is organic with natural light washing the exposed walls and ceilings with a spectacular play of light and shadows. The spaces are further held together with a strong design language of Hand crafted jaali screens, solid wood doors and openings which merge the interior and exteriors, quite literally.

ⓒ Shamanth Patil J

The Guest Lounge area opens up to a Central Court with water body on one side, and to a Sunken Court on the other. Private Consultation rooms are part of the main spaces, but are silently tucked away beside the water body.

ⓒ Shamanth Patil J

The spa block is seen as a semi-detached sequence that utilizes the adaptive approach with each unit fitted to the purpose it serves. Each spa room (measuring upto 600 sqft) is positioned to offer spectacular views of the site / surroundings, whilst concealing the guests from the outside with local exposed brick jaali works as the shell. The structure’s porous cell conceals a softer environment inside and the private open to sky lounge spaces (for after treatment relaxation) bringing in natural daylights into all spaces. With the spa offering an array of treatment options with the 10 massage rooms, one can experience the holistic Ayurveda treatments based on age-old therapies, or choose from the Oriental and western offerings from the menu.

The landscape merges the geometry of network of the surrounding paths to form break-away spaces for the guests to lounge. These buffer zones create smooth transitions from the exterior, to semi covered spaces, and also offer a beautiful play of light.

ⓒ Shamanth Patil J

With each block growing from the sunken gardens into the sky, often blending into a series of greens, the organic approach seamlessly fuses the inherent sense of lightness expected from a space so serene. The feel is further exaggerated on the upper level, in the 2000 sqft Meditation and Yoga pavilion, with large openings on the east, allowing natural sunlight to create a powerful setting for the Yoga sessions at sunrise. The Large Pavilion opens up further to a series of private Yoga and Meditation Spaces offering beautiful varied settings using the natural play of light and shadows of the sun against the roof jaali’s screens. 

Text offer: The Purple Ink Studio

ⓒ Shamanth Patil J

세레야스 리트리트 

‘ 수양원 속 수양원’이라는 콘셉트로 설계된 20,000ft2 규모의 스파 시설이다. 익히 알려진 인도의 요가 수양원 내에 신설된 시설로, 이용자에게 다양한 공간과 멋진 경험을 선사한다.


설계 목표는 자연 속에서 자연과 사람의 연결의 초점을 둔 지속 가능한 모델이었다. 메인 구역은 지면 아래로 들어가는 반 지하 형태로 선큰 광장을 통해 유입되는 빛과 공기가 고립된 땅 속으로 들어오는 형태이다. 또한, 이 구역으로 접근할수록 여러 공간들이 서서히 열리며 방문자에게 유연한 공간적 변화를 제공한다.


노출된 벽과 천장 위로 자연광이 비추는데, 이때의 빛과 그림자는 유기적인 분위기를 조성한다. 더하여 직접 제작한 스크린과 원목 문은 외부와 내부를 자연스럽게 연결한다.


게스트 라운지로부터 중앙 광장까지 이어지는 공간 한 켠에는 물이 있고, 다른 한쪽에는 선큰 광장이 있다. 건물의 주요 공간 중의 하나인 개별 수양실은 물가 옆에 자리잡아 고요한 분위기를 만든다.


스파 블록은 각각 그 용도에 맞게 접근할 수 있도록 설계 되었다. 각각의 스파 룸은 최대 600ft2의 면적을 차지하고, 이용자가 주변의 멋진 풍경을 만끽할 수 있도록 배치되었다. 이 공간은 현지에서 제작된 jaali 벽돌 벽을 이용해 다공성(porous cell) 구조를 만들어 내부의 환경을 보호하면서 자연광이 유입되도록 했다. 또한 10개의 마사지 룸이 구비되어 아유르베다 트리트먼트와 동, 서양의 민간요법들을 체험할 수 있다.

이 공간은 주변 풍경과 잘 병합되어 외부와 내부를 부드럽게 연결하는 완충지대로, 이용자들이 편히 쉴 수 있는 고립된 공간을 제공한다.


각 블록은 선큰 광장으로부터 서서히 하늘을 향해 뻗어가며 자연과 융합하여 고요한 공간에서의 가벼움을 부드럽게 이끌어낸다. 상층부에 위치한 2000ft2 넓이의 요가, 명상실은 동편이 크게 열려 있다. 이 공간은 일출 시간에 자연광에 노출되어 감각이 극대화 되는데, 스크린으로 인해 생기는 그림자가 아름답고 다양한 환경을 제공한다.

글 제공: 더 퍼플잉크 스튜디오

Architect The Purple Ink Studio

Location Bengaluru, India 

Program SPA BLOCK (insert) in an existing Yoga Retreat 

Site area 105,218m2 

Built up area 1,858m2 

Completion 2016 

Design team Akshay Heranjal, Aditi Pai, Jaikumar, Nishita Bhatia, Priyanka Bankapur 

Structural consultants DESIGN VENTURES ENGG PVT LTD 

Electrical consultants CEECON ENGINEERS 





Photographer Shamanth Patil J

해당 프로젝트는 건축문화 4월호(Vol. 431)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April issue of the magazine (Vol. 431)

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 인도
도움말 Daum 지도

'Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

Hotel ORA  (1) 2017.07.05
Sri Lanka Guesthouse  (0) 2017.07.04
Shreyas Retreat  (0) 2017.07.04
Atlas Hotel  (0) 2017.07.03
Hotel Macpherson  (0) 2017.07.03
Hotel Oasia  (0) 2017.06.30

마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News