ⓒ Noh Kyung


The project is a mixed-use building that consists of two commercial facilities and a residential complex including the five residences, located in Woonjeong Newtown in Paju City of Gyeonggi Province. In order to secure the maximum NIA, which is the aspiration of most architects, on a fanshaped site facing the northwest side of the road and southwest side of the sidewalk, the area was divided into five rectangular masses and arranged alternately. Around the central mass, which contains the staircase and elevator, two or three residential units and one commercial facility were planned for each of the two masses.


ⓒ Noh Kyung


In order to make the best use of loft space through loft regulations, sloped roofs with the middle part being the highest were installed for the two masses with residential units, and the same sloped roof was used for the core mass in the middle. This continuous sloped roof design is more complex in the rear, which is subject to limits by solar regulations. The loft and outer terrace provides additional space, while giving the whole project its symbolic “pointed spikes”. For the windows designs, the same language is applied to vertically aligned windows to provide a consistent appearance overall.


ⓒ Noh Kyung


In terms of materials, aluminum composite panels were used for the sloped roofs for rainwater to run off, and an exterior insulation system was used for other parts of the roof. All were designed to be white so that the sloping roofs would be emphasized against the blue sky. In addition, black was used for the windows, doors and the steel plates connecting them, so that the vertical window design would be emphasized on the mainly white surface.


ⓒ Noh Kyung


이 프로젝트는 경기도 파주시 운정신도시에 위치한 2개의 근린생활시설과 5세대의 주거를 포함한 점포주택이다. 차도와 보행자 전용도로를 각각 북서쪽과 남서쪽에 면하는 부채꼴의 대지에 대부분의 건축주의 희망인 최대한의 전용면적 확보를 위해 5개의 직사각형 매스로 면적을 분리하여 서로 엇갈리게 배치하였으며 계단실과 엘리베이터를 배치한 가운데 매스를 중심으로 양쪽 두 개씩의 매스에 각각 2, 3개씩의 주거 유닛과 1개씩의 근린생활시설을 계획하였다.


ⓒ Noh Kyung


다락방 법규를 통해 다락공간을 최대한 활용하기 위해 주거유닛이 배치된 두 개의 매스를 가운데 부분이 최고 높이인 경사지붕을 설치하였고 가운데 코어 매스 또한 같은 경사지붕을 사용하였다. 이 연속된 경사지붕 디자인은 일조사선 제한을 적용 받는 배면에서 그 복잡성을 더하고 다락과 외부 테라스라는 추가공간을 제공함과 동시에 프로젝트 전체에‘ 뾰족뾰족하다’는 상징성을 부여한다. 개구부 디자인에도 같은 언어가 수직으로 줄 맞추어 배열된 창과 함께 적용되어 전체적으로 일관된 외관 디자인을 제공한다.


ⓒ Noh Kyung


재료 면에서는 지붕에 경사가 있는 면은 자연낙수를 위해 알루미늄 복합 패널이 사용되었고 그렇지 않은 면은 외단열 시스템이 사용되었는데 모두 백색을 선택해 푸른색의 하늘을 배경으로 경사지붕이 강조되도록 디자인 하였다. 또한 창호와 이를 이어주는 강판을 검은색으로 사용하여 백색이 주를 이루는 입면 위에 수직의 창호 디자인이 강조되도록 하였다.


ⓒ Noh Kyung


DIAGRAM


FRONT ELEVATION


SECTION


RESIDENTIAL FLOOR PLAN


RETAIL FLOOR PLAN



Architect 이강준

Location Garam-ro 21beon-gil, Paju-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Use Residential Complex 

Site area 312.8m2 

Building area 172.07m2 

Total Floor area 465.4m2 

Bldg. coverage ratio 55.01%

Gross floor ratio 148.79% 

Building scope 4F + attic 

Structure Reinforcement Concrete 

Exterior finish Stucoflex, Brick, Aluminum panel 

Interior finish Gypsum board, Water Paint, silk wallpaper

Design period 2015. 11 - 2016. 4 

Construction period 2016. 5 - 2016. 11 

Collaborator Yein Architecture Design Group 

Construction Yi Gak Construction Company 

Photographer Noh Kyung


이강준_ 한양대학교 ERICA 건축학부를 졸업하고 영국 런던 AA스쿨에서 Diploma 학위를 받았다. 졸업 후 Foster and Partners에서 다년간 실무를 하였다. 영국 왕립건축사로 2012년 귀국 후 현재는 한양대학교 ERICA 건축학부 교수로 재직 중이며, 건축형태(Geometry)에 관한 분석 연구를 진행하고 있다. 2014년 김영아와 함께 Studio Origin을 공동 설립하였다.



해당 프로젝트는 건축문화 4월호(Vol. 431)에 게재 되었습니다.

The project was published in the April issue of the magazine (Vol. 431)




'Project > Hospitality' 카테고리의 다른 글

Hotel Macpherson  (0) 2017.07.03
Hotel Oasia  (0) 2017.06.30
Woonjeong Complex  (0) 2017.06.29
The Tree Town House  (0) 2017.06.28
SIDE/ LEEYONGJAE ARCHITECTS  (0) 2017.01.10
GURUME RESORT/ THE_SYSTEM LAB  (0) 2017.01.04


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기