ⓒ Lee Namsun


The project focuses on three main strategies to address the school’s requirements:

- Maximize space. The space was not properly used since the corridor that connects the main door with the other floors was only used sporadically.

- Equal size. The two classrooms were very different in form and size due to the plan’s layout. The target was to propose a new configuration that gives equal spaces for both.

- Sharing activities. The new school’s philosophy has to do with sharing spaces to study and providing diverse number of possibilities to educators to perform new pedagogical practices. The two rooms in the existing condition were duplicating spaces for playing, studying, meeting, sharing, etc.


ⓒ Lee Namsun


Sharing spaces and common areas to study can be problematic when other activities or people passing by overlap. Therefore, the design proposed a system that allows both: the possibility to share a common area that at the same time can give certain privacy from others.


ⓒ Lee Namsun


The most significant feature of the new proposal is that two classrooms are separated by an “exterior” space which is the sharing area. This area is not related to the core of the classroom but, at the same times, it becomes part of it.

A system of rotational walls will allow this reconfiguration of the space from a smaller concentration - like classrooms to a bigger playful - like classroom.


ⓒ Lee Namsun


The classroom’s walls will be storage as well. This will free the main space in the classrooms from obstacles.

The wall is opaque until 1,7m height and glass on the upper part so that we can perceive that we are in a larger space while bringing more natural light to the core of the room. 

Text offer: Daniel Valle Architects


ⓒ Lee Namsun


DSSI 초등학교 리노베이션 학교의 요구조건을 충족시키기 위해 이 프로젝트는 세 가지 주요 전략에 집중하였다.

- 공간의 최대화. 주요 출입구와 다른 공간들을 연결하는 복도가 잘 사용되지 않았기 때문에 교내 공간이 적절히 사용되지 않고 있었다.

- 공간의 동일화. 평면 배치로 인하여 두 개의 교실은 형태와 크기가 매우 달랐다. 본 디자인의 목표는 동일한 공간의 두 개의 교실을 가지는 새로운 구성을 제안하는 것이었다.

- 공유 활동. 새로운 학교의 철학은 공부할 수 있는 공간을 공유하고 교육자가 새로운 교육학적 실습을 수행할 수 있도록 다양한 가능성을 제공하는 것과 관련이 있다. 현 상태에서 두 개의 공간은 놀이와 공부, 만남과 공유 등을 위한 복제된 공간이다.


ⓒ Lee Namsun


공부를 할 수 있는 공유공간과 공동공간은 지나가는 사람이나 다른 활동과의 겹침으로 인해서 문제가 생길 수 있다. 따라서 공동공간을 공유할 수 있는 가능성을 지님과 동시에 프라이버시를 지킬 수 있는 디자인을 제안하였다.

SKETCH


새로운 디자인의 가장 큰 특징은 두 개의 교실이 공유공간인‘ 외부’ 공간에 의해서 분리된다는 것이다. 이 외부 공간은 교실 내부와 관련이 없지만 동시에 교실의 일부분이 된다. 회전 벽체를 이용하여 작은 크기의 집중할 수 있는 교실에서 큰 크기의 놀이를 할 수 있는 교실까지 다양한 공간 구성을 수행할 수 있게 하였다. 

교실 벽체는 사물함으로도 사용될 것이다. 이는 교실 주요공간에 불필요한 장애물들을 없애줄 것이다.

벽체는 1.7m 높이의 불투명한 벽과 상부 유리로 구성하여 우리가 큰 공간 안에 있다는 인식을 받을 수 있도록 하였고 교실 내로 보다 많은 자연광이 들어올 수 있도록 하였다. 

글 제공: 다니엘 벨레 아키텍츠

CONCEPT


PLAN1


PLAN2



Architect Daniel Valle Architects

Location Hannam dong, Seoul, South Korea 

Program Elementary school 

Site area 150m2 

Completion 2016 

Principal architect Daniel Valle 

Design Team Jiwon Hur, Sunmin Lee, Irene R Vara, Iago Blanco 

Client Deutche Schule Seoul International 

Photographer Lee Namsun




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 용산구 한남동 4-13 | 서울독일학교
도움말 Daum 지도

'Project > Education' 카테고리의 다른 글

PUBLIC CONDENSER  (0) 2017.09.07
Samyang Elementary School Renovation Project  (0) 2017.06.26
DSSI Elementary School Renovation  (0) 2017.06.26
Kwangwoon University Square  (0) 2017.06.23
Dongduk Women’s University Centennial Memorial Hall  (0) 2017.06.23
Chung-Ang University 310 Hall  (0) 2017.06.21


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기