ⓒ Lee Seungmu


Kwangwoon University tried to find solutions for the environment severed by walls on the relatively small campus and the road conditions of the campus jam-packed by cars. In the early stage of the design, there was a consensus to move the old and fading existing library into a more complex and energetic space, raising expectations that the sports field underground development project could be the beginning of the University’s new development. Accordingly, concrete goals such as establishing the Kwangwoon University Academic Information Building(library) that integrates analogue · digital materials, multimedia, communication education, and resting facilities - making clear building layouts and an open gate by demolishing the wall that disconnects the university from local community - car-less pedestrian environments and green campus / squares through the provision of underground parking lots and development of green spaces. 


ⓒ Lee Seungmu


The various programs of the library, which are integrated into the common indoor space directly from Kwangwoon Road, provide a more liberal and energetic environment, and the two squares and the natural environment in place of the sports ground enrich the campus a little more. The 80th anniversary memorial hall on the side of Kwangwoon Road consists of a lounge / meeting room facing the open lawn; lecture rooms of different sizes, and a multi-purpose lecture room covering two floors. It has become an event to look back on 80 years of Kwangwoon University and start a new era with hope that this will be a chance to raise the members’ self-esteem to another level. 

Text offer: Gansam architects & partners


ⓒ Lee Seungmu


광운대학교 광운스퀘어 & 80주년 기념관 

광운대학교는 상대적으로 좁은 캠퍼스에 옹벽으로 단절된 환경, 자동차로 가득찬 캠퍼스 내 가로환경 등에 대해 해결책을 마련하려 했고, 설계초기단계에서 노후화되고 활기가 떨어진 기존도서관을 조금더 복합적이고 생기있는 공간으로 만들어 이전하자는 공감대가 더해져 운동장 지하개발 사업이 향후 광운대의 새로운 발전의 시작이 될 수 있을 거라 기대하고 있었다. 이에 따라 아날로그·디지털 자료, 멀티미디어, 커뮤니케이션·교육, 휴게시설을 통합하는 광운학술정보관(도서관)조성, 대학과 지역사회를 단절하는 옹벽철거를 통해 투명한 건축물 배치와 개방형 정문 조성, 지하주차장 확보, 녹지공간 조성을 통해 차없는 보행환경과 그린캠퍼스, 광장조성의 구체적인 목표가 세워졌다. 


ⓒ Lee Seungmu


광운로에서 직접적으로 진입하는 공용 실내공간에 통합적으로 구성된 도서관의 각종 프로그램 등은 조금더 자유롭고 활기찬 환경을 제공하고, 운동장을 대신하는 두 개의 광장과 자연환경은 캠퍼스를 조금더 풍요롭게 하고 있다. 광운로변에 들어선 80주년 기념관은 잔디광장을 마주보는 라운지/미팅룸과 크고 작은 각종 강의실 및 2개층에 걸친 다목적 강의실 등으로 구성하여 기존 강의동과 차별화한 기념비성을 강화했다. 지금까지의 광운대학교의 80년의 시간을 되돌아보고 새로운 그들의 시간을 시작하는 사건이 되면서, 동시에 구성원들의 자존감을 한단계 끌어올릴 계기가 되길 바란다.

글 제공: 간삼건축


ⓒ Lee Seungmu


SECTION


Architect Gansam architects & partners

Location 20, Gwangun-ro, Nowon-gu, Seoul, Republic of Korea 

Use Library, School facility 

Site area 66,054m2 

Building area 5,605.96m2 

Gross floor area 27,152.71m2 

Scale B3F - 4F 

Height 26.8m

Principal architect Yoon Hong-no 

Project manager Yang myeong seok 

Design team Lee Hyuksoo, Yoon Ingu, Song Hyuk Beom, Kim Chan woo 

Structure Gansam structure 

Machinery ENG ENERGY RESEARCH INSTITUTE CO.,LTD. 

Electricity HANSUNG Consultant 

Civil engineering C.G. Engineering & Consulting Co., Ltd. 

Landscape DRA Design group 

Construction Daelim Industrial Co., Ltd. 

Client Gwangwoon University 

Photographer Lee Seungmu



해당 프로젝트는 건축문화 3월호(Vol. 430)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March issue of the magazine (Vol. 430)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 노원구 월계동 447-1
도움말 Daum 지도


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기