ⓒ Bae Jihun


The construction plan of the centennial memorial hall of Dongduk Women’s University was started from the concept of ‘Harbouring Daylight, Wind and Nature into the Learning’. Comfortable educational spaces were provided by voids that penetrate into a building and enable natural light and ventilation. Natural spaces like small gardens around the campus were created to be used as ‘another classroom’. Also visitors can easily perceive their destinations through the voids inside the building and access to their destinations by the main stairway with ease. Characteristics of educational spaces such that students get together and scattered in a short time were reflected.


ⓒ Bae Jihun


Daylight, Wind and Nature Arranging the rectangular building corresponding to the main direction of the wind and developing the road of the wind by voids, natural ventilation was actively induced. And in order to secure sufficient sunlight, the roof of the building was open to the air. The building provides comfortable spaces for research and study by bringing the sunlight, the wind, and the nature deeply into the building. It would be thought that the elements of passive design were transformed into a morphological concept.


ⓒ Bae Jihun


Garden & Place Large and small open spaces were planned inside and outside of the building. Transforming the purpose of the educational facilities from research to complicated social activity and cultural exchange, students can learn about theoretical knowledge as well as social experience in the university. Therefore, the university placed small gardens and social areas where students get together around the building for students to response various activities.


ⓒ Bae Jihun


Grand Stair Main stairway in the center of the building’s void was planned as main vertical flow of human traffic, and every entrance installed at each floor help visitors to access to spaces horizontally. Pedestrian sequence from the entry garden to the roof garden by stairway provides various spatial experience and panoramic view, and it could become the center of interaction and communication of students.

Text offer : Hyundai architects & engineers assoc.


ⓒ Bae Jihun


동덕여자대학교 100주년 기념관 

햇살과 바람 그리고 자연을 배움에 품다 동덕여자대학교 100주년기념관의 건축계획은‘ 햇살과 바람 그리고 자연을 배움에 품다’의 개념으로 출발하였다. 건물 내부를 관통하는 보이드 공간을 통해 자연채광과 자연환기가 가능한 구조를 만들어 보다 쾌적한 교육공간을 계획하였고 학생들이 모이고 소통할 수 있는 작은 정원들을 건물 곳곳에 배치하여,‘ 또 하나의 강의실’로 기능할 수 있는 자연의 공간을 조성하였다. 또한 보이드 공간을 통해 이용자들은 목적지를 쉽게 인식할 수 있으며 그 내부에 펼쳐진 중앙계단을 통해 쉽게 도달할 수 있어 짧은 시간에 학생들이 모이고 흩어지는 교육공간의 특성을 반영하였다. 


ⓒ Bae Jihun


Daylight, Wind and Nature _주 풍향에 대응하는 장방형 건물 배치와 보이드 공간을 통한 바람길 형성으로 자연환기를 적극적으로 유도하였으며, 채광을 위해 건물 상부를 하늘로 열어 내부 공간의 일조량을 충분히 확보할 수 있게 하였다. 이와 같이 햇살과 바람, 그리고 자연을 건물 내부로 깊숙이 끌어들여 보다 쾌적한 연구·학습 환경을 제공하였다. 이는 친환경적 패시브 디자인 요소를 형태적 개념으로 치환한 것으로 볼 수 있다. 


ⓒ Bae Jihun


Garden & Place _건물 안밖으로 크고 작은 오픈스페이스를 계획하였다. 교육시설이 기존의 학문연구 위주의 용도에서 문화 교류를 포함한 복합 사회적 용도로 변모함에 따라, 학생들 역시 대학에서 이론적 지식뿐만 아니라 사회적 경험 또한 배워간다. 따라서 학생들이 모일 수 있는 작은 정원과 장소를 건물 곳곳에 계획하여 학생들의 다양한 활동에 대응할 수 있는 공간을 제공하였다. 


ⓒ Bae Jihun

Grand Stair _건물 중앙의 보이드 공간에 펼쳐진 대형계단을 수직 보행의 주 동선으로 계획하였으며, 매 층마다 출입구를 설치하여 각 층을 수평적으로 연결하여 준다. 진입마당부터 시작되어 옥상정원까지 이어지는 계단으로 형성되는 보행 시퀀스는 다양한 공간적 경험과 뷰를 제공하며, 학생들의 다양한 교류와 소통의 중심공간이 될 수 있을 것이다.

글 제공: (주)현대종합설계건축사사무소



Architect Hyundai architects & engineers assoc.

Location 60, Hwarang-ro 13-gil, Seongbuk-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program Education facility 

Site area 5,734m2 

Gross floor area 2,431.20m2 

Building scope 9F - B4F 

Building to land ratio 42.20%

Floor area ratio 192.51% 

Completion 2016.8 

Principal architect Philhyun Aum, Cheoluk Han 

Design team Changmo Yoon, Jaegyun An, Daekyu Lee, Seunghun Chae, Yesul Song 

Structure Steel concrete composie structure 

Photographer Bae Jihun 



해당 프로젝트는 건축문화 3월호(Vol. 430)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March issue of the magazine (Vol. 430)




이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
서울 성북구 하월곡동 24-5 | 동덕여자대학교 동덕100주년기념관
도움말 Daum 지도


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News






위로가기